Elég sok komment keletkezett a témában, ezért úgy érzem hasznos lehet megvitatni a lakóhely kérdést. Nem szeretném belevonni a politikát és a gyűlölködést a poszt-ba (kommentekbe) csak van néhány fontos gondolatom ami érdekes lehet.

Ha jártatok már London-ban, Rómá-ban vagy esetleg NY-ban, láthattátok, hogy a világvárosokban óriási a különbség a városrészek (negyedek) között, illetve az ország vidéki részei és a Főváros között. Nincs ez másképp Mo.-n sem. Igenis van különbség szerintem mégpedig a következők:

Buda: A kisebb és ki kell mondjuk, hogy az elitebb oldal. Miért elit? Mert kissebb közössége van, viszonylagos jólét uralkodik ezért az emberek jobban odafigyelnek a környezetükre és egymásra. Udvariasabbak a boltokban, az autósok átengedik a gyalogosokat és tisztábbak az utcák. Egy haverom szerint budainak lenni életérzés, teljesen máshogy gondolkodnak a budaiak. Szerintem viszont a környezet nagy hatással van az emberre. A hegyek, az erdők és a kilátás a kevésbé széles és forgalmas utak, a kissebb de családiasabb bevásárlóközpontok, a kevesebb tülekedő ember mind megnyugtatólag hat és a nyugodt ember kultúráltabb közeget hoz létre maga körül. Élni, jó Budán, azok a szerencsések akik Budán élnek, örüljenek neki. Ez még nem jelenti azt, hogy Buda mindenben jobb mint Pest.

Pest: Minden ott van. Az éjszakai élet, a nyüzsgés, sétáló utcák, nyári szabadtéri történések, teraszok, stb. Ahol pedig az élet zajlik, ott értelem szerűen sokan vannak és a nagy számok törvénye alapján nem mindenki kultúrált, vannak kétes elemek és kéteshírü helyek. A belváros egy látogatónak izgalmas, de ezt az izgalmat az ott élők szenvedik meg. Nem tudnak kiegyensúlyozott életteret létrehozni, ezért nyűgösebbek, morcosabbak - általánosságban. Ettől függetlenül a "Budai életérzés", a nyugodtság, stílusosság, a türelem a Pesten lakókban is meglehet és sokakban meg is van. Akikben nincs azok teszik a városrészt slum-ossá. (A slum a lepattant városrészekre használt angol kifejezés, nem olyan erős mint a ghetto amiről Bp. esetén szerintem nem is beszélhetünk.)

Vidék: Sok szempontból elmaradottabb, mint a Főváros, de ez nem jelenti azt, hogy az ott élők mind elmaradottak lennének. Nincs olyan nyüzsgő élet, mint Bp.-en, a trendek is később jelennek meg és a hangsúly is kevésbé van az életvitelen. Míg mi körül vagyunk véve mindenféle szolgáltatással ami a mindennapi életben már-már kötelező, vidéken erre nincs szükség, illetve igény. Az élet mindenképpen nyugodtabb, nem kell tülekedni és versenyezni. A nyugodtságért cserébe viszont kevesebb lehetőség jut. Látványra viszont páratlan egy nagy rét a végén erdővel, télen a behavazott táj vagy a madárcsicsergés reggel ami ellensúlyozza, hogy az embernek nélkülöznie kell néhány alapdolgot.

Ami viszont megkülönbözteti ezt a csoportosítást a külföldi példáktól, hogy a három nagy egység (Buda-Pest-Vidék) átjárható nálunk. Lehetsz budai de Pesten dolgozol és szórakozol, járhatsz vidékről Bp.-re, bérelhetsz lakást mindkét oldalon, nincs kasztosodás, azaz olyan negyedek, ahol csak ilyen vagy olyan ember él és te nem juthatsz be egyikbe vagy másikba. Gondoljunk csak a Törökök lakta Kreuzberg-re Berlinben, az Amerikai nagyvárosok kínai-negyedeire vagy Párizsra ahol a külvárosok egy teljesen más világ.

Szerintem örülhetünk, hogy mindenki jól érezheti itt magát, a kifinomult Budaiak, a nyüzsgő Pestiek és a nyugodt vidékiek. Persze a legjobb lenne ha mindenki budai színvonalon találná meg az örömét, de ez sehol a világon nincs így, így ez csak álom.

(A poszt megírásában sokat segített a csütörtöki vidéki kastélyos fotózás, sokkal jobbakat gondolok a Vidékről mint korábban.)

A bejegyzés trackback címe:

https://bthebest.blog.hu/api/trackback/id/tr801708679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mokusmoki 2010.01.29. 11:33:21

jó a post Steve! én is vidéken lakom,de nyugatabbra mint ti:) és azért nincs itt olyan nagy elmaradás! keleten már más a helyzet

spájdernecc 2010.01.29. 11:38:32

felületes, mint mindig :)
a békásmegyeri panellakó egy kalap alatt a hűvösvölgyi juppival?
nahiszen
Megjegyzem, Sopronban egy hét előnnyel lehetett bármi nyugatihoz hozzájutni, mint a fővárosban. En már ugyan lecsengett, de azért csínján az általánosítással :)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2010.01.29. 11:42:55

V. ker menő vagy nem menő? már majdnem buda...

Swabian Hill Wayne 2010.01.29. 11:48:16

Morning for you all, hi 8))

Most keltem, Vater felbaszta az agyamat uzleti ugyben hivott, vmi angol szot kellett neki megneznem a Sztaki-n.

A post AAA++ kedves Steve. 1et mondanek hozza: Pest 1etlen elonye Budaval szemben a kilatas, mivel azert a Budai hegyseget nezni megiscsak szebb, mint nekunk lenezni Pestre nemde? 8)) Persze szerencsere lelatunk Budara meg az erdosegekre is, ugyh nem csak Pestet latom a terrace-rol.

Amugy azt sem ertem, h miert akar egy csomo jol situalt kulfoldi itt Bpesten a Pesti belvarosban lakni, mert hogy kozel vannak a jobb szorakozo helyek. Hat en ugy latom h az eletminoseg meger annyit h jobb helyen lakj - pl. a Hegyen - es akkor nem lehet gond h taxi-val kozlekedj, estenkent, amikor beindul elet, azert villamgyorsan el lehet jutni mindenhova. Meg jobb persze ha vkinek van chaffeaur-ja, de sokan nem engedhetik meg maguknak a drivert, ugyh be kell erniuk a taxi-val.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.01.29. 11:48:29

nos, az ilyen postok miatt szégyenlem sokszor, hogy budai vagyok. Mégis milyen budai életérzés? Miért pesten ez nincs meg? Vagy vidéken? Ne szívassál már...

Budán nincsenek széles forgalmas utak? Szentendrei út? Budaörsi út? Igaz, ezek nem a Sváb hegy legtetején vannak...

mokusmoki 2010.01.29. 11:52:41

rózsadomb > svábhegy

Cook kapitány 2010.01.29. 12:47:03

Ember, a kisebb egy s-sel írandó.

Cook kapitány 2010.01.29. 12:52:31

@Virgogirl: Az V. kerület egyértelműen nem menő. :-)

A legmenőbb a klasszikus Rózsadomb (egészen kis terület), a Svábhegy és annak a keleti lejtője (Virányos, Kútvölgy).

Csabi78 2010.01.29. 13:00:18

Bazeg, én olyan vicces posotkat akarok, mint az előzőek, ebben már alig vannak polgárpukkasztó elemek!

Agent Cooper 2010.01.29. 13:19:49

Szerintem budainak lenni már nem igazán igényes dolog. Egyszerűen túl sok az alja ember, egy csomó yuppie is beköltözött már. Volt egy 3 ezer négyszögöeles telkünk fent a tizenkettőben, de Pismány simán jobb. Kimegyek a kapun, és csak igényes magunkfajtákat látok.

Korábbi posztban a BMW komoly? Miért nem Maser? Elég igénytelen ennyiből tömegcuccot venni.

Cook kapitány 2010.01.29. 13:21:29

@Steve Chronicle: Még két helyen van elrejtve a szövegben a hibás változat. Használd a keresés funkciót! :-)

Kutyuu 2010.01.29. 13:21:47

Mivan bazmeg, Budán nem csicseregnek a madarak?
Nem bírták a San Benedetto-t, meg az argentin bélszínt az etetőben?

bloodhound v2.0 2010.01.29. 13:32:58

érdekes, vidéken élek, de se nyugi, se rét.

gratulálok a posztírónak, sikerült felvennie az oldal átlagos színvonalát.

na megyek, megfejem a kecskét.

zophie 2010.01.29. 14:05:58

es olyan is van, hogy europa fovarosa svajc, a tobbi orszag meg videk? :D

Sonkatekercs 2010.01.29. 14:14:32

Szevasztok!

megtaláltam a blog íróinak az ideális lányt (már ha teljesen homokosok):

www.noilapozo.hu/20100128/labancz-lilla-nyilatkozat?from=iwiw&type=rovat

lilly.alien 2010.01.29. 14:19:59

Hellóka!

Hozzá kell szólnom:

@Swabian Hill Wayne: Több, mint 10 éve beszélem az angolt. Ha villogni akarsz, NE használd egy mondókában a brit és az amerikai angolt.

@Sonkatekercs: Na, ez a cikk büntet a javából! :)

@Kutyuu: A San Benedetto nagyon is jó minőség! :)

@Virgogirl: Szia, zizi! :)

NannyOgg 2010.01.29. 14:42:26

Ez a bejegyzés lapos. Légy szíves írjatok olyat, amin lehet röhögni. Köszi.

mdee 2010.01.29. 14:57:27

Ja én is Debrecenben kinézek az ablakon, csak a rétet látom meg a madárcsicsergést hallgatom. A város főutcáján a földúton épp átvonul egy őzcsalád, a lakótelepen meg fácánok fészkelnek.

Budapest az ország egyetlen városa, vidék pedig a fővárost körülvevő falvak, tanyák sokasága?

NannyOgg 2010.01.29. 15:09:07

@leeboy: Jól látod!

Én azért vagyok kúl, mert Pesten lakom hétköznap, Budára járok suliba, ÉS hétvégén Vidékre megyek haza.

Na, szerintetek ez mennyire lájk? :)

Kutyuu 2010.01.29. 15:28:14

No, csak hogy lássatok igazi vidéki lájk fílinget:
Örökség, avagy gutentág faszikáim (alapmű, sznoboknak kötelező!)
www.youtube.com/watch?v=Gm_JjZQBB88&feature=related

Másik részlet a helyes éttermi viselkedésről, kapcsolódva a múltkori kiváló poszthoz:
www.youtube.com/watch?v=BwmhpLsrMyw

Ez a komoly, nem a villányi Szekszárdi ! :)

vernyul 2010.01.29. 15:30:17

eddig azt hittem, hogy a haverok csak riogatnak az ilyen blogokkal meg azok íróival. de basszus, tényleg van ilyen.

ladafeeling 2010.01.29. 16:02:19

Heh, mi vidéki suttyók, nekünk jó. Én reggel kinézek az ablakon, a rét meg a madárcsicsergés helyett nagy sárga buszokat látok, amik állnak a lámpánál. Amúgy a vidéki nagyobb városokban sincs kevesebb lehetőség, mint Pesten, vagy Budán. Szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok arzenálja...És minden helyen megvan az, hogy ha jó helyre tudsz költözni, akkor kapsz szép kilátást, nyugodt környezetet. Jakérem, hogy ezt nem mindenki engedheti meg magának? Van ki hitelből vesz panellakást? Hú bakker, mekkora elmaradottság már!

ailime 2010.01.29. 16:03:06

Habár a bejegyzés az egyik legjobban megszerkesztett,megfogalmazott, az írója pedig még a hibáit is tudja javítani (értelemszerűen egyben van), és elég nyitott a vidék értékelésére is :D , sajnos egyféle "felülről nézek" szemléletmódot tükröz, amit akkor sem szeretnék elsajátítani, ha nem tudnám h az emberek többsége nem azért él itt, vagy ott, mert szeretné, hanem mert ott kapott munkát, ott él a családja, stb.

A világból sokat kell látni, megérteni (elgondolkodni) h értékes ember legyél s nem csak azt, ami körülötted van. De ezt Magyarországon is megteheted.(Persze külföld is jöhet utána,közben)

A poszt tényeg nem vicces, habár a kommentek feldobják. :D Főleg a Debrecenes őzcsaládos, fácános :D

Villy 2010.01.29. 16:08:58

Már bocs, de szokjatok már le a vidékizésről. Hatalmas paradoxon már az is, hogy "vidéki nagyváros". Ilyen is csak Magyarországon van. Az ország nem csak B-P-Vidékből áll, tegyünk már különbséget zsákfalu meg mondjuk Szeged között.

Persze bunkó pestiek tömegének mind1

Kutyuu 2010.01.29. 16:13:46

@Villy: Najezazért elegáns volt :))

"szokjatok már le a vidékizésről",
három sorral lejebb:
"bunkó pestiek tömegének mind1"

Rémlik valami bizonyos papról, aki bort ivott...

Vágási Matyi 2010.01.29. 16:27:22

Hova sétálnak az utcák?

Vágási Matyi 2010.01.29. 16:27:51

@Villy: Itt bunkó budaiak vannak, nem pestiek. :)

Villy 2010.01.29. 16:40:34

@Kutyuu: Én egyet tudok. Született egy bejegyzés, aminek az írója 3 részre bontotta az egész országot, és ebből kettőt kiosztott egy városnak, és szembe állítja vele az egész országot, kb 8,3 millió embert. Elég torz világkép. Nem foglalkozott azzal, hogy kis v. középváros, alvóváros, agglomerációs teleülés stb. Egy kalap alá vette elég álságos módon az egészet.

Azt már meg se merném kérdezni, hogy meg tudná-e nevezni fejből 2 tetszőleges megyeszékhely 1-1 városrészét. Minden nagyobb városnak vannak olyan részei, amire rá lehet húzni, hogy az elitebb, vagy prolibb, de hogy ez alapján felosztani az országot nagyon erős. Most ennyi erővel azt mondhatnám, hogy Szentgyörgymezőn földművesek élnek, Szenttamáson gazdagok, meg van az ország maradéka, attól ennek a felosztásnak még nem szabadna általánossá válnia.

Kutyuu 2010.01.29. 20:43:56

@Villy: Figyu, én maximálisan egyetértek mondanivalód első részével, nekem a "bunkó pesti"-zés szúrt szemet.
Az pont az a szint, amit kritizálsz.

Mondd azt, hogy bunkó léhűtők, bunkó sznobok, stb.

Pinczes.Laszlo 2010.01.29. 21:34:41

@Steve Chronicle: Ezt a postot korrektnek tartom, meg az előző postodat is. Nincs gondom a sznobizmussal, csak ne ossza az észt, meg ne nézzen le másokat olyan ember, aki nem önmaga teremtette meg a feltételeit ennek. Te elmondásod szerint magadnak teremtetted meg, lentről indultál. Innentől tisztleletben tartom a véleményed, és az életformádat.

Kop 2010.01.29. 22:21:30

És Erik C, szerinted freemailes elérhetőséget megadni nem proli dolog? Így hogy higgyék el neked az emberek a blogban írottakat, ha te magad is stílustalan vagy?

Kop 2010.01.29. 22:26:32

Bár mondjuk az is elég nonszensz, hogy blog.hu-s, gyári templates blogban okítotok stílusról. Nem telik saját domainre, saját CSS-re, vagy mi?

Baldr 2010.01.29. 23:14:20

A blog írója vagy írói semmiféleképpen sem tartozik/tartoznak a felső tízezerhez, ez nem kérdés. Csupa középkategóriás dolgokról van írva, amit egy versenyképes diplomával és jó munkahellyel bárki elérhet. Nem mellesleg ami igazán számít a felső körökben arról egy szó sem esik: Óra, névjegykártya, Öltöny/szmoking/frakk, kutúrális események, sport satöbbi.
Személy szerint engem csak az érdekelne hogy a blogot író uriember édesapja milyen tollat használ? Remélem kérdésemre kapok választ.

Swabian Hill Wayne 2010.01.30. 00:34:25

@Baldr: a "kutúrális" utan en csak hatradolok a terrace-en es kortyolok meg egyet a Smirnoff Eis-bol 8)))

eznemisénvagyok 2010.01.30. 09:25:04

"Vidék: Sok szempontból elmaradottabb, mint a Főváros, de ez nem jelenti azt, hogy az ott élők mind elmaradottak lennének. Nincs olyan nyüzsgő élet, mint Bp.-en, a trendek is később jelennek meg és a hangsúly is kevésbé van az életvitelen. Míg mi körül vagyunk véve mindenféle szolgáltatással ami a mindennapi életben már-már kötelező, vidéken erre nincs szükség, illetve igény. Az élet mindenképpen nyugodtabb, nem kell tülekedni és versenyezni. A nyugodtságért cserébe viszont kevesebb lehetőség jut. Látványra viszont páratlan egy nagy rét a végén erdővel, télen a behavazott táj vagy a madárcsicsergés reggel ami ellensúlyozza, hogy az embernek nélkülöznie kell néhány alapdolgot."

Szerencsére csak téged kell nélkülöznünk, te idióta.

Amúgy a helyesírás ilyen mértékű nem ismerése igencsak proly dolog, még vidéken is, nemhogy a budai tarrace-otokon.

("értelem szerűen", grrr)

_John_Doe_ 2010.01.30. 15:11:25

@leeboy:

"Ja én is Debrecenben kinézek az ablakon, csak a rétet látom meg a madárcsicsergést hallgatom. A város főutcáján a földúton épp átvonul egy őzcsalád, a lakótelepen meg fácánok fészkelnek."

Vazze, a haver Debrecenben, a Móricz Zsigmond úton ütközött egy őzzel. :)))
Ez komoly.

Ettől függetlenül értem miről írsz.
Másik ismerősöm Budán lakik, emeletes társasházban, rendszeresen túrnak a vaddisznók a kert tövében.

_John_Doe_ 2010.01.30. 15:35:07

"Vidék: Sok szempontból elmaradottabb, mint a Főváros, de ez nem jelenti azt, hogy az ott élők mind elmaradottak lennének. Nincs olyan nyüzsgő élet, mint Bp.-en, a trendek is később jelennek meg"

Idáig igaz.

"és a hangsúly is kevésbé van az életvitelen."

Hülyeség, nem igaz.

"Míg mi körül vagyunk véve mindenféle szolgáltatással ami a mindennapi életben már-már kötelező, vidéken erre nincs szükség, illetve igény."

Dehogy nincs. Csak nincs akkora fizetőképes kereslet. Legyen mondjuk Budapest-Pécs.
1,7 millió-170 ezer lakó (tizede)
De mivel az azonos szaktudás, munkavégzés ellenére csak 60-80%-os bért adnak Magyarországon, mint a Fővárosban, az élet viszon nem olcsóbb, ezért:
Bp-en van 500 ember aki szokott otthon rákot készíteni, akkor Pécsen 50, azaz mivel alacsonyabb a bér, csak 30.
500 vásárló miatt lehet friss rákot tartani, 30 miatt már nem érdemes.
Tehát hiába van azonos igény, nem szolgálják ki. Ahogy nyilván lenne igény rá, hogy a pestiek TGV-vel utazzanak Bécsbe, de Mo-on nincs TGV, csak intercity.

"Az élet mindenképpen nyugodtabb, nem kell tülekedni és versenyezni. A nyugodtságért cserébe viszont kevesebb lehetőség jut."

Közel igaz.

"Látványra viszont páratlan egy nagy rét a végén erdővel, télen a behavazott táj vagy a madárcsicsergés reggel ami ellensúlyozza, hogy az embernek nélkülöznie kell néhány alapdolgot."

Fura elképzelésed van Magyarországról. Vidék nem egyenlő egy kastélyszállóval. A vidékiek nagy része éppen úgy buszokat, autókat, ne adj isten villamost lát a panellakásából, mint egy pesti.

Over 2010.01.30. 15:40:21

Még mindig nem tökéletes, de messze ez a legnormálisabb poszt eddig.

Mégis az igazság nagy része itt @_John_Doe_: van
süti beállítások módosítása